8.9.2017 
perjantai, syyskuu 8, 2017, 09:31
Olisivatkohan tasa-arvokysymykset nousseet piirun verran tärkeämmiksi tänä vuonna? Jos näin on, ja haluan siihen tietysti uskoa, väitän, että naisjärjestöjen 100 tasa-arvotekoa -hanke on tempaissut ihmiset mukaansa voimakkaammin kuin olisimme saattaneet toivoa. Kysyttäessä Suomi-brändiä tasa-arvo ja naisten asema yleensä on meille jokaiselle ylpeyden aihe maailmalla. Kun World Economic Forum rankkaa parhaita maita naisille ja lapsille elää, Pohjoismaat ovat omaa luokkaansa. On siis kaikki syyt panostaa vielä vahvemmin tasa-arvotyöhön siten, että se tuntuu parempana elämänlaatuna meidän jokaisen elämässä, töissä ja kotona, julkisessa ja yksityisessä tilassa.

Ulkoministeriö on yksin luvannut tehdä yli 150 tasa-arvotekoa Suomen kunniaksi. Seuraava askel olisi ehkä arvioida, voisiko myös Suomi lähtökohtaisesti tehdä feminististä (ulko)politiikkaa kuten Ruotsi.

Naisiin kohdistuva väkivalta on Suomen suurin ihmisoikeusongelma. Taistelu väkivallan ehkäisemiseksi ja väkivaltaa kohdanneiden suojelemiseksi ja auttamiseksi on vielä riittämätöntä. Mielestäni pienet askeleet väkivaltaa vastaan eivät ole riittäviä. Meidän tulisi päättäväisesti toimia väkivallan lopettamiseksi ja jokaisen uhrin suojelemiseksi. Kysymys ei ole osaamattomuudesta tai rahan puutteesta vaan siitä, että poliittinen agenda ei näe asiaa riittävän tärkeänä.

Sama näkyy meidän turvapaikkapolitiikkamme kohdalla. Viime päivät ja viikot olemme huolestuneina seuranneet, miten perheet, äidit ja pienet vauvatkin halutaan pakkopalauttaa Afghanistanin erittäin vaarallisiin ja vaikeisiin olosuhteisiin. Suomen turvapaikanmyöntämiskriteerit ovat erittäin tiukat, ja on aiheellista kysyä, kiinnitetäänkö naisten asemaan ja lasten edun arviointiin riittävästi huomiota oleskelulupa-arvioinneissa.

Jos vertaa muihin pohjoismaihin, meidän käytäntömme on erittäin tiukka. Vuonna 2016 Suomessa myönnettiin vain 27,4 prosenttia myönteisiä lupia verrattuna Ruotsin 60 ja Tanskan 72 prosenttiin. Suomalaisten päättäjien selitys, jonka mukaan seuraamme samoja sääntöjä eri maissa, ei siis ainakaan käytännössä anna samaa tulosta, jos katsoo asiaa suojelua hakevien naisten ja lasten kannalta.

Kohta on taas uudet vaalit. Presidentinvaalit onnistuvat paremmin kuin mitkään muut herättämään kansalaisten mielenkiinnon poliitikkaan ja yhteiskuntaan. Onneksi meillä tällä kertaa on yksi ehdokas enemmän kuin viime kerralla, jolloin itse sain kunnian olla presidenttiehdokkaana.

Meillä on oikeus nyt odottaa myös miesehdokkailta näyttöä osaamisesta tasa-arvopolitiikasta ja naisten oikeuksista, sekä kansallisesti että kansainvälisesti. Yltynyt vihapuhe naisia kohtaan on osoittanut, että myös miespoliitikkojen on aika jakaa vastuu tasa-arvon toteutumisesta maassamme. Joidenkin äänekkäiden niin kutsuttujen miesjärjestöjen taistelu tasa-arvoa vastaan ei ole enemmistön maailmankuvan mukainen mutta uhkaa monopolisoida miesten äänen, kun keskustellaan tasa-arvopolitiikasta. Nyt presidenttiehdokkailla on mahdollisuus tunnustautua feministeiksi, naisasiamiehiksi ja -naisiksi ja yhdessä meidän kanssamme taistella nopeamman tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskehityksen puolesta.

Eva Biaudet

Puheenjohtaja
Naisjärjestöjen Keskusliitto

PERHEVAPAIDEN UUDISTAMISEN JA PALKKATASA-ARVON PUOLESTA

Syyskausi on pyörähtänyt toden teolla käyntiin myös naisjärjestöissä. Olimme kesän aikana järjestämässä tasa-arvoaiheisia tapahtumia SuomiAreenassa, samoin kuin monet jäsenjärjestömme. Marssimme myös yhdenvertaisuuden puolesta Pride-kulkueessa.

Perhevapaajärjestelmää ollaan vihdoin uudistamassa. Me naisjärjestöissä näemme, että naisten osallistuminen tasavertaisesti työelämään edellyttää riittäviä taloudellisia resursseja ja perhevapaajärjestelmän rakennemuutosta. Peräänkuulutamme puolueilta ja työmarkkinajärjestöiltä kunnianhimoa perhevapaauudistuksen läpiviemiseen ja sitä kautta sukupuolten tasa-arvon edistämiseen.

Vaatimus samapalkkaisuudesta on viime viikkoina ollut voimakkaasti esillä, kun Finlayson nosti nerokkaalla kampanjallaan esiin palkkatasa-arvon puuttumisen yhteiskunnassamme.

Me naisjärjestöt olemme kesäkauden kuulemisissa vaatineet Suomelta aktiivisempaa roolia ihmiskaupan vastaisessa työssä, vaikuttaneet tyttöjen ja naisten ihmisoikeuksien parantamiseksi ja naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi (mm. ulkoministeriön vetämät UPR-, CEDAW- ja NAPE-prosessit). On mielestämme tärkeää, että naisjärjestöjen tekemä pitkäaikainen ja asiantunteva työn em. teemoissa noteerataan sille kuuluvalla tavalla.

Naisjärjestöjen Keskusliitto toivottaa lämpimästi tervetulleeksi uuden jäsenjärjestön, Monaliiku ry:n! Monaliiku edistää monikansallisten naisten hyvinvointi- ja liikuntatoimintaa. Järjestö edistää ja tukee ruohonjuuritasolla monikansallisten naisten harrastustoimintaa. Monaliiku ry:n toiminnan tavoitteena on parantaa jäsenten kokonaisvaltaista terveyttä ja niin fyysistä kuin henkistäkin hyvinvointia liikunnan avulla. Järjestössä uskotaan, että jokaisella on oikeus harrastaa liikuntaa ihonväristä, kulttuurista, uskonnosta tai kansallisuudesta huolimatta.

Vielä on hyvin aikaa asettua ehdolle Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen! NJKL:n sääntömääräinen vuosikokous järjestetään 20.11. tiedekeskus Heurekassa. Kokous on vaalikokous, jossa valitaan neljä hallituksen jäsentä erovuoroisten tilalle toimikaudelle 2018–2020. Kutsu asettaa ehdokkaita Naisjärjestöjen Keskusliiton hallitukseen on lähetetty jäsenjärjestöjen edustajille sähköpostitse 9.6.2017. Ehdokaslomake liitteineen löytyy myös Naisjärjestöjen Keskusliiton nettisivulta. Ehdokaslomake tulee palauttaa täytettynä ja virallisten nimenkirjoittajien allekirjoittamana pyydettyine liitteineen keskusliiton toimistoon 16.10.2017 klo 16.00 mennessä joko skannattuna toimisto (at) naisjarjestot.fi tai kirjepostilla osoitteeseen Fredrikinkatu 39 C 22 00120 Helsinki.

Huomaathan myös, että ehdit vielä mukaan tekemään tasa-arvotekoja! Saimme suuren joukon uusia tekoja kesän aikana. Myös Yle julkisti tekojensa kunnianhimoisen sisällön: “Naisissa ja tytöissä on koko urheiluliikkeen suurin kasvun mahdollisuus. Urheilu liikuttaa valtavaa määrää naisia ja tyttöjä myös Suomessa. Me otamme naisten huippu-urheilun vakavasti ja haluamme olla urheilusta kiinnostuneiden naisten ykkösmedia nyt ja tulevaisuudessa.” Tasa-arvotekoja on jo yhteensä reilusti yli 200. Tule mukaan juhlimaan 100 tasa-arvotekoa 10.11.2017 Helsingin yliopiston juhlasaliin ja tuo joukot mukanasi!

Laitathan kalenteriisi myös Naisjärjestöjen Keskusliiton vuosikokouksen ja keskustelutilaisuuden 20.11.2017 Tiedekeskus Heurekassa.

Hyvää alkavaa syksyä toivottaen,

Terhi Heinilä, pääsihteeri


( 940 views )   |  permalink   |  


<< <Edellinen | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | Seuraava> >>